homeČlánkyZazimování motorky aneb jak se v zimě starat o motocykl
PRODUKTY
Nejprodávanější

Zazimování motorky aneb jak se v zimě starat o motocykl

30.7.2020

Jakmile vím, že motocykl odložím na delší dobu, čeká mě zazimování motorky. Díky pečlivé přípravě na podzim mám tak jistotu, že až další rok při prvním pěkném dni nastartuji, nebude mě čekat nemilé překvapení a budu moci rovnou vyrazit na dlouho očekávanou vyjížďku. Připravil jsme pro vás svůj osvědčený postup.

Při zazimování motorky je základem čistota a VD sprej

Základem je, že motorku před zazimováním umyji a namažu řetěz. Pokud je motocykl umístěn v nevytápěné garáži, tak doporučuji hliníkové díly (jako je blok motoru, válec nebo hlavu) lehce nakonzervovat VD sprejem.

Co se týče nádrže, pokud je bez benzínu, je lepší nechat víčko pootevřené, aby nedocházelo k kondenzaci vlhkosti v nádrži a výslednému zrezavění. Eventuelně je možnost i nádrž vystříkat VD sprejem. V případě, že máme karburátorovou verzi, je dobré odpustit benzín z plovákové komory.

U baterie odpojím mínus pól a alespoň 1x měsíčně baterii připojím na nabíječku.

I pneumatiky si v zimě zaslouží péči

Důležitou částí jsou také pneumatiky. Určitě motorku dám na hlavní stojan anebo na tzv. kolíbku, aby bylo kolo vyvěšené. Mnoho lidí nechce investovat do stojanu pod přední kolo. Pro ně mám radu: změřit vzdálenost od spodní části vidlice k zemi, přidat 2 cm a uříznout takto vysoký dřevěný trámek a tím podepřít přední kolo vidlice, a tak přední kolo zůstane odlehčené.

Pečujte o svoji motorku. Vaše péče se vám vrátí nejen při případném prodeji motorky, ale především ve spolehlivé a bezpečné jízdě.

Zbyněk Soukup

4